Музей на Розата - Исторически музей Искра

Музеят на Розата се намира на адрес: град Казанлък, бул. Освобождение 49.

Исторически музей Искра - Infocall.bg
Община Казанлък, град Казанлък, бул. Освобождение 49
Моля, попълнете на кирилица!
Музей на Розата

Музеят на Розата се намира на адрес: град Казанлък, бул. Освобождение 49.

Ценовата листът е както следва:

  • вход за възрастни - 3.00 лв.;
  • вход за учащи ( ученици и студенти ) - 1.00 лв.;
  • беседа на български език - 5.00 лв.;
  • беседа на чужд език - 15.00 лв.;
  • любителско заснемане с фотоапарат - 5.00 лв.;
  • любителско заснемане с видеокамера - 15.00 лв.

В град Казанлък се намира единствения по рода си Музей на розата. Първата музейна експозиция за казанлъшката роза е открита през 1967 г., а през 1969 година тя прераства в Музей на розата, който е уникален в световен мащаб. Той се помещава в стара сграда на Института по розата и е част от Историческия музей „Искра” в гр. Казанлък.

Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в три зали. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. Направена е и възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло създадена през 1907 г. от Христо Яръмов. Това е свързано с тежък момент в историята на българското розопроизводство, когато се появява т.нар. ‘тереше’ - фалшификат на истинското розово масло. Под заплахата за сриване на репутацията на българското розово масло като най-доброто в света, лабораторията на Христо Яръмов се явява успешен опит за осуетяване на тази вредна практика.

Забележителен предмет в експозицията на музея е съд за розово масло (конкума), който е бил използван за последен път през 1947 г., но ароматът на рози се носи все още от него. В музея туристите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.

Автор:

Музей на Розата - Исторически музей Искра
Ключови думи за обекта: музей розата Казанлък
Тагове: Музеи
Тази страница е посетена 607 пъти.
Общо посещение на профила: 17300.