Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в село Раздол, община Струмяни предлага психологическа подкрепа, денонощни грижи и наблюдение, медицински грижи и социална помощ.

Рейтинг 5
Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол - Infocall.bg
Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
За домът

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в община Струмяни

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в село Раздол се намира в местността „Студената вода” – на 22 км. от общинския център Струмяни.

Специализираната институция предоставя социални услуги на лица (жени) навършили 18 години с диагноза “шизофрения”. Домът е създаден през 1958 година с капацитет 120 потребители, а към настоящия момент капацитета му е 70 потребители. Намаляването на капацитета е в резултат от успешната политика на деинституционализация на възрастни и разкриването на нови социални услуги в общността.

Домът разполага със специализиран екип от лекари, медицински сестри, кинезитерапевт, рехабилитатор, психолог, социални работници, трудотерапевти, санитари. С помощта на тези специалисти:

  • има осигурено 24 часово медицинско обслужване без прекъсване;
  • осигуряване на съдействие за получаване на медицинска и стоматологична помощ, както и на други здравни грижи;
  • осигуряване на съдействие за снабдяване с предписаните лекарства.

В дома са обособени 28 спални помещения. Стаите са с по 2 и 3 легла, като във всяка от тях има гардероб, нощни шкафчета, телевизор и по-голямата част от тях са със самостоятелен санитарен възел. ДПХПР село Раздол разполага със столова, дневна и дворно пространство. Столовата е оборудвана с 8 маси и 32 стола за хранене на настанените лица, оборудвани с нужните аксесоари. Дневната разполага с телевизор, дивани, маси, библиотека с над 200 книги, компютърна конфигурация. В занималнята има различни пособия за занимателна терапия, социална работа и психосоциална рехабилитация. Често се правят изложби от изработени от потребителите произведения. А освен добри творци, потребителите са и добри артисти, което показват на всеки празник.

Дворното пространство е добре поддържано с оформени цветни лехи и алеи, параклис, беседка, пейки, кът за усамотяване и терапия на открито и барбекю. Съществува и зеленчукова градина за провеждане на трудотерапия. Разположението на алеите и пейките е съобразено с размерите на инвалидните колички. В сградата има асансьор за трудноподвижните потребители.

Домът разполага със собствен транспорт, с който се осигурява на потребителите посещения на театри, концерти и други културни мероприятия. Екскурзиите са също често явление в живота на домуващите.

Автор:

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в община Струмяни - Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол
Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в община Струмяни - Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол - изображение 1Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в община Струмяни - Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол - изображение 2Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в община Струмяни - Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол - изображение 3Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в община Струмяни - Дом за пълнолетни лица с психични разстройства с. Раздол - изображение 4
Ключови думи: дом пълнолетни лица с психични разстройства Раздол Струмяни, психологическа подкрепа дом пълнолетни лица Раздол Струмяни, денонощни грижи пълнолетни лица с психични разстройства Раздол Струмяни, наблюдение пълнолетни лица с психични разстройства Раздол Струмяни, медицински грижи пълнолетни лица с психични разстройства Раздол Струмяни, социална помощ пълнолетни лица с психични разстройства Раздол Струмяни, дом за пълнолетни лица община Струмяни
Етикети: Денонощни грижи възрастни хора, Добър психолог, Преглед при психолог, Старчески дом, Хоспис
Тази страница е посетена 12402 пъти.
Общо посещение на профила: 18779.
Телефонен номер е поискан 147 пъти.
Мнения и коментари
Добави мнение и оценка