Медицински център - Свети Димитър ЕООД

В Медицински център Свети Димитър се извършва 4D ехографско изследване, онко-гинекологичните прегледи, гинекологични изследвания, проследяване на бременност и ранен скрининг от 9-та гестационна седмица. МЦ се намира в град София.

Медицински център - Свети Димитър ЕООД - Infocall.bg
Медицински център - Свети Димитър ЕООД - Infocall.bg
Медицински център - Свети Димитър ЕООД - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
За нас

Медицински център в София-Бояна

Медицински център Свети Димитър работи от 2001 година, като през периода на съществуването му са изградени два медицински центъра в столицата в центъра и в квартал Бояна.

В МЦ Свети Димитър се предлага пълен цикъл от обслужване. Основната ни дейност е в областта на акушерството и гинекологията. Оборудването в МЦ е на най-високо ниво. Медицинският център Свети Димитър разполага със следните специализирани кабинети:

 • Акушерство и гинекология;
 • Диетология;
 • Ендокринология;
 • Мамология;
 • Кожни болести;
 • Урология.
Екипът специалисти в МЦ Свети Димитър работи изцяло в полза на пациента. Акцентът на дейността е акушерството и гинекологията и всички услуги, свързани с тях като профилактични гинекологични прегледи, женска консултация, 4D ехография и т.н.

Партньори на медицинския център в областта на медицината са:
 • МБАЛ Света София;
 • лаборатория Лора;
 • лаборатория ЦИБАЛАБ;
 • лаборатория на IV-та ГБ;
 • лаборатория Геника;
 • доктор Илиев – патолог и други.

Автор:

Медицински център в София-Бояна - Медицински център - Свети Димитър ЕООД
Медицински център в София-Бояна - Медицински център - Свети Димитър ЕООД - изображение 1Медицински център в София-Бояна - Медицински център - Свети Димитър ЕООД - изображение 2Медицински център в София-Бояна - Медицински център - Свети Димитър ЕООД - изображение 3Медицински център в София-Бояна - Медицински център - Свети Димитър ЕООД - изображение 4

Ранен скрининг от 9-та гестационна седмица в МЦ Свети Димитър София

Една от дейностите, които извършва МЦ Свети Димитър в областта на акушерството и гинекологията, е диагностичната дейност и в частност диагностиката и проследяването на плода при бременните жени.

Едно от препоръчваните изследвания е ранен скрининг за синдромите на Даун, Патау и Едуардс. Колкото и рядко срещани да са, тези аномалии в развитието на ембриона са опасни геномни мутации, които водят до умствена изостаналост и редица здравословни проблеми.

АГ специалистите в МЦ Свети Димитър препоръчват ранен скрининг PrenaTest (от 9-та гестационна седмица), защото това е ДНК тест с висока степен на точност на резултатите.

Какво представляват тризомиите и какви са причините за тяхното развитие?

Генетичният материал във всички клетки е организиран в хромозоми. Две от тях (половите хромозоми Х и У) определят пола, а останалите (хромозоми от 1 до 22) се наричат „автозоми“. На първия етап, преди всяко делене на клетката, хромозомите се удвояват, а след това се разпределят по-равно между двете дъщерни клетки. В процеса на това разпределяне е възможно да се случат грешки. Ако това стане по време на развитието на яйцеклетката или сперматозоида, и бебето бъде заченато от такива изменени клетки, то ембрионът ще носи модифицирана генетична информация. При по-значителната част от хромозомни дисбаланси като тези бременността не се случва при наличие на такива първични гамети или резултатът е ранен спонтанен аборт.

Ако в клетките на детето присъстват 3 броя хромозоми, вместо два (както е обичайно), това се нарича „тризомия“. Много малка част от тризомиите са съвместими с живота. Най-често срещаната и най-познатият хромозомен дисбаланс е тризомия 21, при която има наличие на три вместо на две 21-ви хромозоми в клетките. Болестта е известно като синдром на Даун.

Тризомия 18, известна още като Синром на Едуардс, е значително по-рядко срещано явление, а тризомия 13-Синдром на Патау се случай, който се среща в още по-малко случаи.

Изражението на тези тризомии, под формата на проявления на болестта, може да е много различно при засегнатите деца. Можете да разчитате на МЦ Св. Димитър за съвет или консултация относно рисковете при вашата бременност, както и какво означава това именно за вас и вашето бебе още преди раждането.

Какви видове диагностика на тези генетични аномалии съществуват и как се извършват?

Най-общо, традиционните изследвания по време на бременността са два вида - неинвазивни и инвазивни.

Неинвазивните изследвания включват ултразвукови прегледи и кръвни изследвания, познати като БХС. При тях не се извършват манипулации по тялото на бременната жена (освен вземането на кръв) и това ги прави по-щадящи и без риск от загуба на плода. Измерването на нухалната транслуценция например е едно от най-често прилаганите ултразвукови изследвания на плода, което се извършва през първия триместър (от 12-та до 14-та гестационна седмица). Тези предварителни неинвазивни методи могат да се използват за оценка на вашия личен риск от тризомия 13, 18 или 21 в плода, но не поставят окончателна диагноза.

Инвазивните методи представляват манипулация върху тялото на бъдещата майка. Пример за такъв метод е амниоцентезата (или пункция на плацентата). Тези методи позволяват да се вземат клетки от нероденото бебе и да се извърши хромозомен анализ. Анализират се броят, формата и структурата на хромозомите, в резултат на което може да се докаже или отхвърли определена аномалия, например тризомия 13, 18 или 21. При тези методи, обаче, рискът от спонтанен аборт вследствие на процедурата е приблизително 1.5%.

PrenaTest©, като нов неинвазивен метод, предлага надеждна възможност за откриване на най-честите форми на тризомия – 13, 18 и 21, т.нар. стандартни тризомии в плода. За целта на изследването се взема венозна кръв от бременна жена, като тази процедура не крие риск за бременността.

От юли 2013 нова характеристика на PrenaTest© е установяване на пола на бебето.

Автор:

Ранен скрининг от 9-та гестационна седмица в МЦ Свети Димитър София - Медицински център - Свети Димитър ЕООД
Ранен скрининг от 9-та гестационна седмица в МЦ Свети Димитър София - Медицински център - Свети Димитър ЕООД - изображение 1
Ключови думи: медицински център София Бояна, медицински център София Център, 4d ехографско изследване София Бояна, онко-гинекологични прегледи София Бояна, гинекологични изследвания София Бояна, проследяване бременност София Бояна, лечение заболявания млечни жлези София Бояна, специалист мамолог София Бояна, ранен скрининг София Бояна, консултации бременност София Бояна, консултации женско здраве София Бояна, диетология София Бояна, ендокринология София Бояна, урология София Бояна, урологични изследвания София Бояна, специалист диетолог София Бояна, специалист уролог София Бояна
Етикети: 4D видеозон, 4D ехография, Гинекологично изследване, Добър гинеколог, Добър онколог, Женска консултация, Медицински център, Преглед при онколог
Тази страница е посетена 7603 пъти.
Общо посещение на профила: 14369.
Телефонен номер е поискан 28 пъти.
Мнения и коментари
Добави мнение и оценка