Коледуване в община Каварна - НЧ Народен будител 1940 Българево

НЧ Народен будител 1940 Българево, община Каварна редовно участва в традиционния български обичай Коледуване.

НЧ Народен будител 1940 Българево - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
Коледуване в община Каварна

НЧ Народен будител 1940 Българево, община Каварна редовно участва в традиционния български обичай Коледуване. Той се провежда с вярването, че ще донесе плодородие през новата година и здраве на населението.

Запазването и поддържането на коледарската традиция има много силен отзвук в селото. Читалището е един от основните инициатори на празника.

Сформират се коледарски групи, които пеят и танцуват. Освен от суеверие и спазване на традицията, инициаторите желаят да се запази българското за идните поколения. Това е и причината да се полагат наистина големи усилия.

Коледарите носят традиционното за празника облекло и аксесоари. Обикалят из населеното място и изпълняват песни за здраве и благополучие според вярването. Освен традиционни участници, всяка година могат да се видят и нови коледари – млади мъже, готови да съхранят българския дух и да спазят националната традиция.

Благодарение на просветната и културна дейност на читалището, селото може да се счита за един от културните центрове на община Каварна.

Автор:

Коледуване в община Каварна - НЧ Народен будител 1940 Българево
Подобни от категорията
Още Дейности предлагани от НЧ Народен будител 1940 Българево
Ключови думи за услугата: Коледуване Българево Каварна, коледарска традиция Българево Каварна
Тази страница е посетена 1316 пъти.
Общо посещение на профила: 14587.
Телефонен номер е поискан 48 пъти.