Национална гимназия за приложни изкуства НГПИ Свети Лука

Национална гимназия по приложни изкуства Свети Лука град София, предлага обучение по специалности от приложното изкуство - реклама, дърворезба, дизайн и графика.

НГПИ Свети Лука - Infocall.bg
НГПИ Свети Лука - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
За нас

Обучение по приложни изкуства в София

Национална гимназия за приложни изкуства Свети Лука е създадена през 1953 година в град София. Първоначално гимназията функционира като Занаятчийско училище, а по-късно е преобразувано в Техникум по художествени занаяти.

През 1975 година учебното заведение става Средно специално художествено училище за приложни изкуства, а през 2009 година официално се преименува в Национална гимназия за приложни изкуства Свети Лука.

В НГПИ Свети Лука се обучават ученици от 7 до 12 клас, в следните специалности:

 • Художествена тъкан
 • Рекламна графика
 • Пространствен дизайн
 • Силикатен дизайн
 • Детски играчки
 • Художествена Дърворезба
 • Художествена обработка на метали
 • Модерен дизайн

Освен това се изучават и специални предмети, като рисуване, живопис и скулптура.
НГПИ Свети Лука е носител на международна награда Платинена звезда - Мадрид 1999 година и Златна книга на Съвета на европейската научна и културна общност. Преподавателите в гимназията са изявени български художници с богат творчески опит. Това допринася за утвърждаването на учебното заведение, като една от най-елитните художествени гимназии в страната.
Обучение по приложни изкуства в София - НГПИ Свети Лука
Обучение по приложни изкуства в София - НГПИ Свети Лука - изображение 1Обучение по приложни изкуства в София - НГПИ Свети Лука - изображение 2Обучение по приложни изкуства в София - НГПИ Свети Лука - изображение 3Обучение по приложни изкуства в София - НГПИ Свети Лука - изображение 4

Художествена дърворезба в София

Национална гимназия за приложни изкуства Свети Лука извършва обучение на ученици по специалност Художествена Дърворезба . Тя е един от най-характерните български занаяти. С течение на времето той се е развил до самостоятелен жанр в българското изобразително изкуство. В учебната програма на НГПИ Свети Лука са включени както традиционните пластични и композиционни форми, така и съвременните пластични търсения и актуални направления.

Преподавателите наблягат на развиването на пространствено и композиционно мислене в учениците, като ги запознават с широкото приложение на художествената обработка на дървото. Акцентира се и на мястото и връзката на дърворезбата в съвременната архитектура и интериорен дизайн - арт мебели, декоративна пластика, художествени съдове, релефи.
Художествена дърворезба в София - НГПИ Свети Лука
Художествена дърворезба в София - НГПИ Свети Лука - изображение 1Художествена дърворезба в София - НГПИ Свети Лука - изображение 2Художествена дърворезба в София - НГПИ Свети Лука - изображение 3Художествена дърворезба в София - НГПИ Свети Лука - изображение 4

Пространствен дизайн в София

В Национална гимназия за приложни изкуства Свети Лука се усвояват основните принципи на пространствения дизайн. Проектират се рекламно-търговски витрини, изложби, офиси, екстериорни и интериорни пространствени елементи, графично и пластично оформление на архитектурни фасади. Учениците се запознават с основни принципи на представяне на пазарни артикули и аранжирането им.

В специалността се включва и обучение по приложната графика. Освен нея в учебната програма са включени и:

 • пространствен дизайн
 • рисуване
 • компютърна графика
 • живопис
 • бутафория

 

Пространствен дизайн в София - НГПИ Свети Лука
Пространствен дизайн в София - НГПИ Свети Лука - изображение 1Пространствен дизайн в София - НГПИ Свети Лука - изображение 2Пространствен дизайн в София - НГПИ Свети Лука - изображение 3Пространствен дизайн в София - НГПИ Свети Лука - изображение 4
Етикети: Гимназия
Тази страница е посетена 5887 пъти.
Общо посещение на профила: 8873.
Мнения и коментари
Добави мнение и оценка