ДСХ Кенана Хасково

Дом за стари хора Кенана град Хасково предлага денонощни грижи, медицинско наблюдение, рехабилитация и индивидуални грижи за възрастни хора. Домът разполага с отделение за лежащо болни.

ДСХ Кенана Хасково - Infocall.bg
ДСХ Кенана Хасково - Infocall.bg
ДСХ Кенана Хасково - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
За нас

Дом за стари хора с отделение за лежащо болни

Специализирани институции – ДСХ и ДВСХН е специализирана структура, в която се предоставят социални услуги за стари хора и възрастни със сетивни нарушения над 18 год., делегирана държавна дейност. Институцията се намира на 7 километра от град Хасково, в красива дъбова гора. Има редовен удобен автобусен транспорт, което прави институцията достъпна за посещения на близки и за разходка на настанените до града.

За ДСХ „Кенана” – капацитет 190 потребителя (като 160 от тях са към ДСХ, а останалите 30 - към ДВХСН „Кенана”), открита е през 1983 година. Настаняват се мъже и жени в надпенсионна възраст след изчерпване на всички други възможности за извършване на социални услуги в общността и не са в състояние сами да организират и задоволяват жизнените си потребности.

Основните дейности в Дом за възрастни хора са съобразени с изпълнение на стандартите и критериите за предоставяне на социални услуги (регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане) и са насочени към подпомагане и разширяване на възможностите настанените лица да водят самостоятелен начин на живот. Целта е задоволяване на ежедневните потребности на възрастните, създаване на условия за социални контакти и възможности старите хора да се чувстват неразделна част от обществото.

Важна част от нашата цел е подкрепата за пенсионираните и напуснали активния живот да преодолеят психологическата бариера, която ги кара да се чувстват ненужни и да им бъдат осигурени условия за взаимопомощ.

Сградата на дома за стари хора е масивна, триетажна, с обособени административна част, кухненски блок, трапезария и медицински сектор. Стаите са с 2 или 3 легла, добре обзаведени, със самостоятелен санитарен възел и възможност за изпиране на дрехи /осигурена е пералня/. Всички стаи имат южно изложение, те са топли и светли.

За ДВХСН „Кенана” – е специализирана институция за предоставяне на социални услуги делегирана държавна дейност с капацитет 30 места, открита е през 1992 год. Намира се на 30 метра от входа на основната сграда:

Настаняват се мъже и жени над 18 години, със сетивни нарушения, с ЕР на Специализирана ТЕЛК, след изчерпване на всички други възможности за извършване на социални услуги в общността и не са в състояние сами да организират и задоволяват жизнените си потребности. Основните дейности в ДВХСН са съобразени с изпълнение на стандартите и критериите за предоставяне на социални услуги (регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане) и са насочени към подпомагане и разширяване на възможностите настанените лица да водят самостоятелен начин на живот. Целта е задоволяване на ежедневните им потребности, създаване на условия за социални контакти и възможности потребителите да се чувстват неразделна част от обществото.

Основната цел на ръководството и персонала на Дома е хората настанени при нас да се чувстват уютно в обстановка близка до домашната, а ежедневието им да е ангажирано с различни занимания и социални контакти, с цел всеки един от тях да се чувства пълноценен и обичан.

Всички настанени в Институцията лица са избрали и имат личен лекар /ОПЛ/, които ги посещава на място. При необходимост от специализирана медицинска помощ, потребителите ползват услугите на Спешна помощ и МБАЛ – Хасково, както и в Диагностично – консултативните центрове.

С личния транспорт / два броя микробуси/ на Дома, потребителите се превозват, при нужда, до други институции – Община, банки, поща.

Дом за стари хора с отделение за лежащо болни - ДСХ Кенана Хасково
Дом за стари хора с отделение за лежащо болни - ДСХ Кенана Хасково - изображение 1Дом за стари хора с отделение за лежащо болни - ДСХ Кенана Хасково - изображение 2Дом за стари хора с отделение за лежащо болни - ДСХ Кенана Хасково - изображение 3Дом за стари хора с отделение за лежащо болни - ДСХ Кенана Хасково - изображение 4

Човешки ресурси към ДСХ Хасково

Човешки ресурси към ДСХ Хасково:

 • Медицински фелдшер;
 • Старша медицинска сестра;
 • Медицински сестри;
 • Санитари;
 • Хигиенисти;
 • Специалист „Човешки ресурси”;
 • Социални работници;
 • Психолог;
 • Рехабилитатори;
 • Трудотерапевти;
 • Работник ел. поддръжка;
 • Работник ВиК.

 

Всички работещи в социалната институция притежават необходимото образование и квалификация за заеманата длъжност.

Материални ресурси към ДСХ Хасково

В Дома са обезпечени необходимите условия за работа – за всеки специалист е осигурено работно място, според изискванията на изпълняваната работа.

Има изградено локално парно /за отопление през студения период/ и климатици в кабинетите и общите помещения.

Материални ресурси към ДСХ Хасково - ДСХ Кенана Хасково
Материални ресурси към ДСХ Хасково - ДСХ Кенана Хасково - изображение 1Материални ресурси към ДСХ Хасково - ДСХ Кенана Хасково - изображение 2

Финансови ресурси към ДСХ Хасково

Финансирането на Дома е 100% от Републиканския бюджет.

Ключови думи: дом стари хора Хасково, дом стари хора отделение лежащо болни Хасково, денонощни грижи стари хора Хасково, наблюдение стари хора Хасково, индивидуални грижи стари хора Хасково, медицинско наблюдение дом стари хора Хасково, рехабилитация възрастни хора Хасково
Етикети: Грижа за стари хора, Денонощни грижи възрастни хора, Старчески дом, Хоспис
Тази страница е посетена 18419 пъти.
Общо посещение на профила: 29756.
Телефонен номер е поискан 598 пъти.
Мнения и коментари
Добави мнение и оценка