- Начало
- Институт по криобиология и хранителни технологии
Институт по криобиология и хранителни технологии
Институт по криобиология и хранителни технологии в София, Хладилника извършва научни изследвания в областта на криобиологията и лиофилизацията, пивото и напитките и храните.
Научни изследвания хранителни технологии в София-Хладилника
Институтът има много значителен принос за развитието на съвременните хранителните технологии, качеството и безопасността на храните и напитките в страната.
В ИКХТ са разработени космическите храни за полетите на българските космонавти, с което България се превръща в трета страна в света, притежаваща технологии за това. Създадени са и редица биопрепарати за медицинската и ветеринарномедицинската практика и биологично активни вещества за приложение в растениевъдството. Една част от тях са защитени с авторски свидетелства и патенти за изобретения.
Работи се в области, като:
- криобиология и лиофилизация;
- технология на храните от растителен произход;
- технология на храните от животински произход;
- технологията на пивото и напитките;
- биологично активните вещества за земеделската практика.
В тези области се провежда научноизследователска дейност, провеждат се изследвания на различна основа.
Институтът има много значителен принос за развитието на съвременните хранителните технологии, качеството и безопасността на храните и напитките в страната.
Автор: Андриана Драмбозова
- Изследвания веществаИнститутът по криобиология и хранителни технологии в град София е организация, която извършва научни изследвания на биологично активни вещества.
- Изследвания пивоИнститут по криобиология и хранителни технологии в град София, Хладилника извършва научни изследвания в областта на пивото и напитките.
- Изследвания храниИнститут по криобиология и хранителни технологии в град София, Хладилника извършва научни изследвания в областта на технологията на храните от растителен и животински произход.