Лечение на кашлица в Стара Загора - СМДЛ Новалаб

СМДЛ Новалаб - Лечение на кашлица в Стара Загора.

СМДЛ Новалаб - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
Лечение на кашлица в Стара Загора

СМДЛ Новалаб - Лечение на кашлица в Стара Загора.

Кашлицата - един от тревожните симптоми

Кашлицата е защитен отговор на организма - част от механизма за самоочистване. Тя може да бъде доста неприятна и да предизвика притеснения, поради нейната продължителност и особено ако е съчетана с температура. Кашлицата е симптом, а не заболяване. Този симптом може да бъде израз на различни заболявания, като причините за нейното появяване могат да бъдат от механично, алергично и инфекциозно естество.

В есенно-зимния сезон най-често ( в над 95% от случаите) тя започва като резултат от вирусно заболяване. Това може да е грип, но може да е причинена и от рино или аденовируси, известни повече като респираторни. В много случаи това води до спад в имунитета и е предпоставка за развитие и на бактериални инфекции. Невъзможно е само по оплакванията на болния да се определи дали става въпрос за вирусно заболяване или заболяване, причинено от бактерии, затова не бива да се прибягва към самолечение, особено когато става дума за деца. Лечението е различно в зависимост от това дали се касае за бактериална или вирусна инфекция. Докато при вирусните инфекции е достатъчно приемане на витамини, противо температурни средства и капки за нос, то при бактериалните е необходим и прием на антибиотик.

Дихателните ни пътища са входна врата за много различни причинители на инфекции, затова много често именно дихателните пътища: носът, гърлото, трахеята, бронхите и белите дробове страдат от последствията на инфекцията особено през есента и зимата. Какъв обаче е причинителят (бактерии или вируси ), къде е локализиран и с какъв антибиотик може да бъде лекуван , може да даде само микробиологичното изследване.

Кога е необходимо да се извърши микробиологично изследване – при кашлица с храчки повече от 4 дни, висока температура, обилна хрема, съчетана с болки в гърлото. Невинаги зачервеното гърло означава, че причинителя може да бъде намерен там.

Най-често секретите от носа пораждат кашлица. Носните секрети могат да се стичат в носоглътката и да предизвикат кашлица, без да има изразена хрема. Неслучайно всяка хрема обостря хроничните белодробни заболявания. Така че при кашлица обезателно трябва да се изследва секрет и от гърлото и от носа.

За да бъде точно микробиологичното изследване трябва да се спазят някои правила:

Гърлен секрет – взема се сутрин на гладно, след добър тоалет на устна кухина на място в лабораторията. Ако е взет от лекар, трябва да се донесе в най-кратък срок, за да може да бъде обработен своевременно и да не загинат изследваните бактерии.

Носен секрет – желателно е да се изследва в комбинация с гърлен секрет, като се спазят същите правила.

Храчка – изследва се, когато след лекарски преглед има съмнение за инфекция на долни дихателни пътища ( трахеите, бронхит, пневмония). Много е важно в този случай да се даде секрет след дълбоко изкашляне , а не да попадне само материал от устна кухина (слюнка). В хода на изследването двата секрета могат да бъдат различени, но за поставяне на точна диагноза е важен точният материал.

Не трябва да се забравя, че в тези секрети има и бактерии, които се срещат нормално там. За да се определи кои са болестотворните от тях и да се изработи антибиограма с чувствителността към антибиотиците , са необходими два дни за приключване на изследването.

Всички искаме ние или нашето дете да оздравее по-бързо, не ни се чака за изследване и тогава да започнем лечение. Въпреки всичко това се налага, за да се назначи правилна терапия, която да доведе до бързо излекуване, без да е необходимо купуването на нови и нови лекарства.

Д-р Димова / Д-р Стайкова

Новалаб СМДЛ - Микробиологична лаборатория

Стара Загора :042/988791 ; GSM 0885387339

Автор:

Лечение на кашлица в Стара Загора - СМДЛ Новалаб
Подобни от категорията
Още дейности предлагани от СМДЛ Новалаб
Ключови думи за услугата: лечение кашлица Стара Загора
Тази страница е посетена 1528 пъти.
Общо посещение на профила: 36958.
Телефонен номер е поискан 236 пъти.