Етнографски комплекс Казанлък - Исторически музей Искра

Етнографски комплекс „Кулата”- град Казанлък е част от Исторически музей „Искра”.

Исторически музей Искра - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
Етнографски комплекс Казанлък

Етнографски комплекс „Кулата”- град Казанлък е част от Исторически музей „Искра”. Местоположението му не е случайно – намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради.

Казанлък като малък град има своеобразна градска култура, разположена сред неповторима природа. Това е архитектура, която уважава местните традиции, спазва ниската етажност и специфични архитектурни детайли по фасадите, превърнали се в запазена местна марка. През 1976 г. в две от реставрираните къщи са уредени етнографски експозиции от Историческия музей. Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска като архитектура – едноетажна, асиметрична. Има две стаи-„къщи”(кухня) и соба – използвана като гостна и спалня. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята. Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. Като архитектурно изпълнение тази къща няма подобна в града. Къщата е двуетажна, асиметрична, с открит чардак и кьошк.

Експозицията на Етнографски комплекс „Кулата” представя домашния уют на казанлъчанина по онова време, новото му самочувствие и отношение към света. Туристите винаги свързват Казанлък с Долината на розите, а вече и с тракийските царе. На посетителите на Етнографския комплекс се предлагат и допълнителни атракции — представяне на розоварене, тестване на етерични масла и дегустация на кулинарни продукти от маслодайна роза.

Автор:

Етнографски комплекс Казанлък - Исторически музей Искра
Етнографски комплекс Казанлък - Исторически музей Искра - изображение 1Етнографски комплекс Казанлък - Исторически музей Искра - изображение 2
Още Експозиции предлагани от Исторически музей Искра
Ключови думи за услугата: етнографски комплекс Кулата Казанлък
Тази страница е посетена 1388 пъти.
Общо посещение на профила: 28655.