Могила Голяма Косматка, гробница Севт III Казанлък - Исторически музей Искра

Могила Голяма Косматка, гробница Севт III към Исторически музей Искра Казанлък.

Исторически музей Искра - Infocall.bg
Моля, попълнете на кирилица!
Могила Голяма Косматка, гробница Севт III Казанлък

Гробницата на Севт III в могила Голяма Косматка е открита през есента на 2004 г. по време на редовни археологически разкопки от експедиция ТЕМП с ръководител ст.н.с. д-р Г. Китов (НАИМ при БАН) в сътрудничество с ИМ „Искра” гр. Казанлък. Могилата е насипана като свещен хълм през първата половина на V в.пр.Хр. Вероятно през втората половина на века е направена широка траншея в насипа от юг, където е изграден монументален храм, състоящ се от представителна фасада и три помещения. Изградени са от обработени гранитни блокове, като първото (правоъгълно помещение с двускатно покритие) и второто (кръгло помещение с куполно покритие) са от отделни блокове, свързани чрез залети с олово железни скоби. Последната камера е саркофагоподобна, направена чрез издълбаването на един гранитен блок с тегло около 60 тона, върху който е положен втори, оформен двускатно. В помещението са моделирани ритуално ложе и маса. 

Храмът е използван повече от столетие за извършване на религиозни церемонии ( т.н. орфически мистерии) от тракийските жреци. За да се запази тайнството на обреда от непосветените, е използвана заключваща се отвътре с резета двукрила мраморна врата. Върху всяко от крилата е изсечено изображение — на източното е представен Хелиос (богът на слънцето), а на западното — Горгона Медуза. В началото на ІІІ в.пр.Хр. в централната камера е извършен ритуал по погребването на тракийски аристократ, за когото се предполага, че е владетелят на Одриската държава Севт ІІІ.Така сградата променя функцията си, превръщайки се в негова гробница. За да е сигурно и безпрепятствено преминаването на душата на царя между световете, траките и осигуряват водач, принасяйки в жертва кон и полагайки тялото му в първото помещение. 

Към фасадата е долепен и изграден 13-метров коридор с каменни стени и дървена покривна конструкция, както и втора фасада. При затварянето и напускането на съоръжението са зазидани входовете към всяка една от камерите, а коридорът е опожарен и запълнен със свлеклия се могилен насип. На 7 м. южно от входа на външната фасада, на нивото на околния терен, е положена грижливо глава от бронзова статуя — вероятно портретно изображение на погребания тракийски владетел.

Автор:

Могила Голяма Косматка, гробница Севт III Казанлък - Исторически музей Искра
Още Експозиции предлагани от Исторически музей Искра
Ключови думи за услугата: Могила Голяма Косматка Казанлък, гробница Севт III Казанлък
Тази страница е посетена 1249 пъти.
Общо посещение на профила: 28656.